Kijkje in de praktijk: zonnepanelen op waterbassins

05-10-2022

“Zonnepanelen op waterbassins; beter dubbel gebruik van ruimte bestaat eigenlijk niet!” Als energieregio werken we aan een betrouwbare, schone, betaalbare en veilige energievoorziening. Omdat we ook nieuwsgierig zijn naar mensen die aan innovaties werken in onze regio, spraken we met Baki Cimtay.

Portretfoto van Baki CimtayBaki Cimtay is als projectontwikkelaar bezig met zonnepanelen op waterbassins. Zulke inspirerende projecten, daar horen we graag meer over!

Kun je vertellen wat je doet, Baki?

“Ik werk op dit moment aan vier projecten in de regio die gerealiseerd moeten worden, dit zijn allemaal zonnepanelen op waterbassins. Die liggen dan naast kassencomplexen. Dit is een heel goede manier om ruimte dubbel te gebruiken.”

Waarom werkt dat zo goed, die zonnepanelen in waterbassins?

“Die zonnepanelen drijven in waterbassins bij kassen en zijn verankerd in de bodem. Dat werkt heel goed, want de zonnepanelen helpen om het water in de schaduw te houden. Dan heb je minder verdamping en stijgt de temperatuur van het water minder. Dat zorgt voor minder algen in het water. Daarnaast helpt het water ook om de zonnepanelen te verkoelen, waardoor het rendement iets stijgt. Alternatieven, zoals zonnepanelen op de grond, passen vaak minder goed bij de ruimte die tuinders hebben.”

Wat is de drijfveer van tuinders om voor zonnepanelen te kiezen?

“Dat staat bijna nooit op zichzelf. Ik merk dat de reden om zonnepanelen te plaatsen voor een tuinder vaak samenhangt met een andere reden. Een tuinder heeft bijvoorbeeld koelinstallaties geplaatst. Dat vraagt vaak om een groter waterbassin en meer elektraverbruik. Zulke ontwikkelingen zetten tuinders aan het denken en komen dat vaak uit bij zonnepanelen. Het is echt maatwerk en afhankelijk van wat er in het specifieke bedrijf speelt. Er zijn echter wel wat generieke randvoorwaarden waar je een interessante projectlocatie aan kunt herkennen.”

Is het moeilijk om zulke projecten in de regio te realiseren?

“Wat eigenlijk snel opvalt in al deze projecten, is dat de eisen om zonnepanelen in bassins te kunnen plaatsen in iedere gemeente anders zijn. In welke gemeente je als tuinder zit en welk gewas je teelt, heeft wel degelijk invloed op het project wat je wilt realiseren.

Daar sta je in eerste instantie misschien niet bij stil. Als je bijvoorbeeld een gewas teelt dat niet verwarmd of gekoeld hoeft te worden, dan heb je een kleinere aansluiting, wat dan van invloed is op de mogelijkheden.”

Heb je tips voor de energieregio of gemeenten als het gaat om dit soort projecten?

“Als je zonnepanelen op waterbassins in zijn geheel meer wil stimuleren, kun je als gemeente het best specifiek beleid voor zonnepanelen op waterbassins opnemen, denk ik. Het bestaande beleid is meestal niet toegespitst op de plaatsing van zonnepanelen op waterbassins, waardoor het traject voor een tuinder soms toch best complex kan zijn. Daarnaast werken stimuleringsregelingen zoals subsidie Zonning Zuid-Holland natuurlijk ook mee.”

Kun je een voorbeeld geven van een project dat op dit moment speelt?

“Op dit moment zitten we met een aantal pilots in de verkenningsfase. Een paar tuinders hebben al akkoord gegeven op de offerte. Eind dit jaar gaat er wel concreet gebouwd worden, verwacht ik. Maar we zijn nu vooral nog bezig met het vooronderzoek.Ik kan er helaas dus nog niet al te veel details over delen. Misschien wel goed om te weten: we zijn ook proactief bezig om de samenwerking met de lokale energie coöperaties op te zoeken. Het is namelijk ook heel leuk als je als mede-eigenaar uit de buurt kan investeren. Dus je hoort, het is volop in ontwikkeling!”

Afbeeldingen

Elektriciteit opwek

Registreren

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen