Energietransitie regio Rotterdam Den Haag: Verdriedubbeling aantal huishoudens op warmtenetten in 20

19-12-2024

De energieregio Rotterdam Den Haag heeft de ambitie om binnen vijf jaar 66.000 extra woningen aan te sluiten op collectieve warmtenetten. Tegen 2035 moeten 218.000 extra huishoudens zijn aangesloten op een warmtenet.

Dat is goed voor tot wel 40% van de landelijke doelstelling uit het Klimaatakkoord. De regio komt hiermee in totaal op 330.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet. Momenteel zijn dat 112.000 huishoudens. Dit blijkt uit een regionale inventarisatie die de energieregio op 19 december in Den Haag heeft overhandigd aan het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.

In het regionale plan staat betaalbare energie centraal. Om dit te waarborgen, pleit de regio voor duidelijke randvoorwaarden vanuit de Rijksoverheid en wil zij hierover op korte termijn in gesprek. 

Ambities voor de glastuinbouw 

Naast woningen wil de regio ook de glastuinbouw versneld verduurzamen. Het aantal hectares dat aangesloten is op collectieve warmtenetten moet toenemen van 800 hectare nu naar 2.000 hectare in 2030, en 2.500 hectare in 2035. De ontwikkeling van warmtenetten wordt georganiseerd in zes clusters, elk rondom specifieke warmtebronnen. 

Breed scala aan warmtebronnen biedt unieke kansen 

De regio Rotterdam Den Haag beschikt over een breed palet aan warmtebronnen, waaronder restwarmte uit de Rotterdamse haven, geothermie, aquathermie en warmte afgenomen door de glastuinbouw. Deze diversiteit biedt een unieke kans om de warmtetransitie te versnellen en zowel huishoudens als bedrijven te voorzien van duurzame, betaalbare energie. 

Lokale bestuurders benadrukken urgentie 

Wethouder en thematrekker warmte Maaike Zwart (Delft) benadrukt: "Inwoners begrijpen dat we naar andere energiebronnen moeten maar willen zekerheid voor wat betreft de betaalbaarheid. De prijsgarantie die het Rijk kan afgeven is belangrijk om het vertrouwen van inwoners terug te winnen en daarmee krijgen we warmtenetten meer gedragen”.

Wethouder en voorzitter van de energieregio Koen Kegel (Vlaardingen) vult aan: "Hoewel we hard werken aan de aanleg van warmtenetten, lopen veel projecten vast door gebrek aan duidelijkheid. Zonder snelle doorbraken kiezen huiseigenaren voor andere oplossingen, wat de businesscase van collectieve warmte ondermijnt. Dit leidt tot meer druk op het elektriciteitsnet, dat nu al overbelast is."

Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland, Berend Potjer: ‘Netcongestie is in onze provincie een groot probleem. We hebben grote en unieke mogelijkheden voor regionale warmtebronnen en warmtenetten, waarmee we het stroomnetwerk flink ontlasten. Als we hier nu niet op inzetten, loopt het stroomnetwerk verder over, lopen we miljarden aan economische schade op en raken de klimaatdoelen ver uit zicht.”

Oplossing voor betaalbaarheid en netcongestie 

Collectieve warmtenetten bieden niet alleen een betaalbaar alternatief voor aardgasvrije oplossingen, maar verminderen ook de druk op het elektriciteitsnet. Door te investeren in warmtenetten ontstaat stabiliteit in de aanleg en zekerheid voor aannemers, installateurs, consumenten en bedrijven. Dit vertrouwen is essentieel om de energietransitie te versnellen. 

Samenwerking voor een duurzame toekomst in Zuid-Holland

De realisatie van een warmtenet duurt gemiddeld 7 tot 8 jaar. Om deze investeringen nu mogelijk te maken, is ondersteuning vanuit het Rijk ook op de lange termijn cruciaal. De energieregio, bestaande uit 21 gemeenten, vier waterschappen en de Provincie Zuid-Holland, werkt hiervoor nauw samen met het Rijk, marktpartijen en lokale overheden.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen